NOS NieuwsAangepast

'Watersnoodwoning' herbouwd

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt vanaf dit voorjaar een Noorse 'watersnoodwoning' opgebouwd.

Deze kant-en-klaar woningen werden na de watersnoodramp van 1953 door Noorwegen aan Nederland geschonken. Bij die ramp overstroomden grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ruim 1800 mensen verdronken en 75.000 mensen verloren hun huis en al hun bezittingen.

Raamsdonksveer

Het huisje stond in Raamsdonksveer, dat zwaar werd getroffen door de overstromingen. Door het wassende water lag de plaats ineens aan de kust van Nederland. Hier werden de eerste foto's gemaakt van de evacuatie van bewoners door amfibievoertuigen. Die beelden gingen de hele wereld over, waarna uit allerlei landen hulp werd aangeboden.

In de woning zullen allerlei artikelen te zien zijn die destijds uit de hele wereld cadeau werden gedaan, zoals flessen cognac, speelgoed, babykleertjes, brilmonturen en aardappels.

Originele staat

De 'watersnoodwoning' is één van de laatst overgebleven noodwoningen in originele staat en werd in 2010 aangeboden aan het Openluchtmuseum. Sindsdien ligt het huis opgeslagen. De opbouw begint dit voorjaar en vanaf 2014 kunnen museumbezoekers het huisje bekijken.

Het huisje uit Raamsdonksveer vormt onderdeel van de canon van de geschiedenis van Nederland en staat symbool voor het thema Water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl