NOS NieuwsAangepast

Grootste priemgetal ontdekt

Amerikaanse wetenschappers hebben het grootste priemgetal ooit berekend. Het gaat om 2 tot de macht 57.885.161 min 1, dat in totaal 17.425.170 cijfers telt.

Het nummer is veel groter dan het vorige record, dat 'slechts' 12.978.189 cijfers lang is. Dat priemgetal werd in 2008 gevonden.

Een priemgetal is een getal dat alleen door zich zelf en 1 deelbaar is, bijvoorbeeld 3, 5 of 17. Zeer grote priemgetallen kunnen worden gebruikt bij het versleutelen van digitale informatie.

Rekenkracht

In dit geval gaat het ook nog om een bijzonder soort priemgetal, een mersennepriemgetal. Dat is een priemgetal dat één nummer onder een macht van 2 zit. Van die priemgetallen zijn er slechts 48 ontdekt sinds de Franse wiskundige Mersenne de eerste in de 17de eeuw berekende.

Het getal werd gevonden door een computernetwerk van vrijwilligers, GIMPS. Daarbij stellen computergebruikers de rekenkracht van hun pc beschikbaar op momenten dat die niet gebruikt wordt. De eigenaar van de computer die het nummer vond, zal een beloning van 3000 dollar krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl