Hinder door sneeuw in ochtendspits

Aangepast op

Het verkeer had vanochtend vooral ten oosten van de lijn Amsterdam, Utrecht, Den Bosch last van de sneeuw en de gladheid. De sneeuw trekt langzaam naar het zuidoosten weg. Vooral in het oosten van het land is vannacht veel sneeuw gevallen: rond Nijmegen en Arnhem op sommige plaatsen meer dan 10 centimeter.

Rond 08.00 uur stond er op de Nederlandse snelwegen meer dan 500 kilometer file. Vooral rond Amersfoort, Arnhem, tussen Den Bosch en Utrecht en tussen Eindhoven en Oss was er veel oponthoud. In de Randstad vielen de problemen op de weg mee.

Spoorboekje

Op sommige wegen waren vanochtend de linkerrijstroken niet goed berijdbaar, omdat het verkeer nog op gang moest komen. Het zout dat was gestrooid moest nog worden ingereden. Volgens de Verkeersinformatiedienst ontstonden veel files door geschaarde vrachtwagens.

Er rijden ook minder treinen vanwege de sneeuwval. Dat hadden de Nederlandse Spoorwegen en ProRail gisteren al besloten. Door minder treinen te laten rijden hopen de vervoerder en de spoorbeheerder lucht te creƫren in het spoorboekje. Op wat wisselstoringen na waren er volgens de NS vanochtend geen problemen.

In Duitsland leidde het winterweer tot grote overlast. Vooral in het Ruhrgebied waren er ongelukken en stond het volgens de Duitse verkeersdienst muurvast. In de hele deelstaat Noordrijn-Westfalen stond er op het hoogtepunt 645 kilometer file.