NOS NieuwsAangepast

Onrust onder gehandicapten

Door onderzoeksredacteur Hugo van der Parre

Gehandicapten in instellingen en hun familieleden zijn woedend en bezorgd. Afgelopen weken is duidelijk geworden dat bewoners van instellingen een forse hogere bijdrage moeten betalen voor hun zorgkosten. Dat geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten.

Voortaan wordt het spaarbankboekje van de gehandicapten, het eigen vermogen, meegeteld. In sommige gevallen wordt de eigen bijdrage zo hoog dat het vermogen over een aantal jaren gedecimeerd is.

Vaak betreft dat eigen vermogen een schadevergoeding na een ernstig ongeluk of spaargeld van ouders voor extra zorg in de toekomst. Ouders vragen zich af hoe het later verder moet met hun gehandicapte kinderen en luiden de noodklok.

Jan Reker

Neem nu Jan Reker uit Eindhoven. Hij is 28 en woont in een begeleid wonen-complex. Op zijn tiende is hij betrokken geraakt bij een ernstig verkeersongeval. Daar heeft hij hersenletsel aan overgehouden. Hij zal nooit kunnen werken en krijgt een Wajong-uitkering.

Gelukkig voor Jan heeft hij na 13 jaar procederen wel een schadevergoeding gekregen van 300.000 euro. Daarin zit verrekend dat hij nooit zijn eigen brood kan verdienen, terwijl hij voor het ongeval was ingeschat op hbo-niveau.

Die schadevergoeding is bedoeld om Jan gedurende de rest van zijn leven te ondersteunen in zijn levensonderhoud. Tot 1 januari betaalde hij voor zijn woonvoorziening een eigen bijdrage van 764 euro. Dat kon nog met zijn Wajong-uitkering van ruim 900 euro. Maar omdat nu zijn spaarbankboekje wordt meegeteld stijgt dat naar 1838 euro.

Vader Toon is bang dat het geld, dat bedoeld is voor de komende vijftig jaar, op die manier heel snel verdampt.

Bezorgde telefoontjes

De belangenorganisaties van de gehandicapten, de CG Raad en het Platform Verstandelijk Gehandicapten, krijgen intussen tientallen bezorgde telefoontjes en mails van familieleden.

Ouders en grootouders van gehandicapten hebben vaak gespaard om de kinderen na hun dood goed verzorgd achter te laten. Zij zien nu dat hun spaargeld in een aantal jaren op zal gaan aan de eigen bijdrage.

Bewoners mogen volgens de regeling een vermogen overhouden van 20.000 euro. Alles daarboven wordt meegerekend en afgeroomd.

Staatssecretaris

Staatssecretaris Van Rijn schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat in totaal 63.000 mensen onder deze regeling vallen. Daarvan zijn 42.000 mensen ouder dan 65 jaar. De overige 21.000 zijn de gehandicapten en chronisch zieken in instellingen.

De gehandicapten-organisaties vinden het oneerlijk dat deze bewoners, die zich nooit hebben kunnen voorbereiden op hun situatie, zo worden aangeslagen. Ook omdat de verzorgingsperiode voor hen gemiddeld veel langer duurt dan voor ouderen.

Inmiddels hebben bijna alle politieke partijen aan staatssecretaris Van Rijn vragen over de situatie van de gehandicapten. Van Rijn probeert de ongewenste effecten in kaart te brengen en zal de vragen binnenkort beantwoorden. De Tweede Kamer debatteert dan waarschijnlijk volgende week met de staatssecretaris.

Wilt u reageren, mail naar de redactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl