Het CDA blokkeert alle plannen van het kabinet op het gebied van de woningmarkt. De oppositiepartij wil onder meer dat het verplicht aflossen van hypotheken minder streng moet worden. Volgens CDA-Kamerlid Knops zijn de maatregelen slecht voor de economie en moet er meer geïnvesteerd worden in de bouw.

Het kabinet wil veel veranderingen doorvoeren op de woningmarkt. Zo willen de PvdA en de VVD de hypotheekrenteaftrek beperken. Minister Blok voor Wonen wil deze week een wetsvoorstel door de Tweede Kamer loodsen om de huren te verhogen.

Losse schroeven

Door het gebrek aan steun van het CDA staan de hervormingen nu echter op losse schroeven. In de Eerste Kamer is het CDA namelijk nodig voor een meerderheid. Het zit de partij ook dwars dat door de heffing van twee miljard euro voor de corporaties er niet geïnvesteerd kan worden in de bouw en dus in banen.

De goede weg

PvdA-Kamerlid Monasch begrijpt de zorgen van het CDA, maar hoopt dat die partij nog overtuigd kan worden. "We luisteren goed en iedereen is het erover eens dat we de woningmarkt moeten hervormen. Ik denk dat we op de goede weg zijn", aldus Monasch.

Als de plannen van minister Blok in de Eerste Kamer stranden, heeft het kabinet een gat van twee miljard euro.

STER reclame