NOS NieuwsAangepast

'Patriot-militairen zijn indringers'

Nederlandse militairen die in Turkije langs de Syrische grens gestationeerd zijn voor de Patriot-missie, zijn daar niet veilig. Dat zegt een lid van de Jonge Revolutionairen, een Turkse linkse actiegroep. Correspondent Bram Vermeulen sprak met hem.

Nederland is samen met Duitsland en de Verenigde Staten in Turkije om het land met Patriot-afweerraketten te beschermen tegen aanvallen uit Syrië. Turkije zelf vroeg de NAVO in december om de raketinstallaties te sturen. Veel linkse groepen zijn er tegen, zij vinden de Patriot-missie 'westers imperialisme'.

Gevaar

Twee weken geleden werd een groepje Duitse Patriot-militairen in de Turkse havenstad Iskenderun op straat belaagd door tientallen linkse activisten. Nationaliteit maakt volgens de leden van actiegroep echter geen verschil. "Of je nu Nederlander of Duitser bent, iedereen die het imperialisme steunt, loopt gevaar. Wij hebben het recht onszelf te verdedigen."

Hoe serieus de dreiging voor de Patriot-militairen is, wordt uit het gesprek niet duidelijk.

Indringers

Het lid van de Jonge Revolutionairen ziet de buitenlandse militairen als indringers. "Je moet het je voorstellen alsof iemand je huis binnenkomt. Wij worden bedreigd, er is hier een invasie gaande. En iedereen die zich daar, legaal of illegaal, tegen verzet, is gerechtvaardigd bezig."

Met de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara is de jongen het dan ook volkomen eens. Afgelopen vrijdag blies een zelfmoordterrorist zich op bij de ambassade in de Turkse hoofdstad. Een Turkse bewaker kwam om het leven en twee mensen raakten gewond.

Gerechtigheid

"Het was een slag tegen het imperialisme. Iedere handeling die zich richt tegen het imperialisme is gerechtvaardigd", zegt de jongen. De dader van de aanslag was lid van de DHKP/C, een verboden beweging. De Jonge Revolutionairen is een jeugdafdeling van deze beweging.

Op de vraag van Vermeulen of de jongen zelf ook bereid is zich op te blazen, antwoordt hij: "Absoluut, je moet bereid zijn zover mogelijk te gaan". Hij is voorlopig niet van plan de strijd op te geven. "Ik wil gerechtigheid, mensen vechten voor het behoud van hun cultuur. Dit is de manier waarop ik dat doe en ook zal blijven doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl