Tweederde van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar heeft vorig jaar een vervelende ervaring op internet gehad. Dat blijkt uit een onderzoek van Digibewust, een organisatie die het veilig gebruik van digitale middelen als internet stimuleert.

Bijna de helft van de ondervraagde jongeren zegt via internet te zijn benaderd door onbekenden. Het gaat dan meestal om seksueel getinte voorstellen en verkooppraatjes. Vorig jaar stond pesten nog bovenaan de lijst van vervelende internetervaringen, maar dat wordt nu minder vaak genoemd.

Uit het onderzoek van Digibewust blijkt dat ouders vaak vinden dat ze voldoende toezicht houden op het internetgebruik van hun kinderen. Toch hebben ze vaak geen idee hoe lang hun kinderen op internet zitten en welke sites ze bezoeken, zeggen de onderzoekers.

Wachtwoord

Volgens Digibewust zouden ouders meer gebruik moeten maken van beveiligingssoftware. Ook moeten de kinderen zelf een wachtwoord kiezen dat niet te makkelijk is. Ook zouden ze beter moeten nadenken over welke informatie ze willen prijsgeven op internet.

Jongeren met vervelende ervaringen op internet kunnen terecht op de website Meldknop.nl. De site is een jaar geleden begonnen en is inmiddels door honderdduizend jongeren bezocht.

STER reclame