De voormalige Britse minister van Milieu Chris Huhne heeft bekend dat hij de politie heeft misleid om te voorkomen dat hij zijn rijbewijs kwijt zou raken. Daarmee komt er nieuwe wending in de zaak, die hem vorig jaar zijn carrière kostte. Behalve zijn rijbewijs dreigt Huhne nu ook zijn vrijheid kwijt te raken.

De Liberaal-Democraat Huhne werd in 2003 bekeurd voor te hard rijden. Dat levert in Groot-Brittannië strafpunten op. Bij te veel strafpunten wordt iemands rijbewijs ingetrokken. Om dat te voorkomen nam Huhnes toenmalige vrouw de schuld op zich. In 2010 gingen zij uit elkaar, nadat Huhne was vreemdgegaan. Een jaar later nam zijn ex wraak door een krant te vertellen dat Huhne in 2003 hun auto had bestuurd.

Illusies

Huhne was inmiddels een topman in de Liberaal-Democratische partij. In 2007 verloor hij in de strijd om het leiderschap maar net van de huidige leider en vicepremier Nick Clegg. In 2010 werd Huhn minister van Milieu.

Het kranteninterview van zijn vrouw werd hem fataal. Justitie klaagde hem aan voor belemmering van de rechtsgang, waardoor hij gedwongen werd om af te treden. Tot vorige week hield hij vol dat hij bij het incident in 2003 niet achter het stuur had gezeten. Vandaag gaf hij toe dat hij de bestuurder was geweest. Hij was nog steeds lid van het Britse Lagerhuis, maar ook die functie moet hij nu opgeven.

Na een opmerking van de rechter wordt er ernstig rekening mee gehouden dat Huhne tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld: "U hoeft zich geen illusies te maken over de straf die u waarschijnlijk gaat krijgen. Begrepen?" Huhne knikte.

STER reclame