Marc Dutroux verschijnt vanmiddag voor de rechtbank in Brussel om voorlopige vrijlating onder elektronisch toezicht af te dwingen. Er zijn 200 agenten ingezet om te voorkomen dat de Belgische kindermoordenaar ontsnapt en om een eventuele aanslag te verijdelen.

De 56-jarige Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor onder meer ontvoering, verkrachting en moord. Vorige maand diende hij een verzoek in voor een penitentiair verlof, maar dat werd afgewezen omdat de kans dat hij opnieuw in de fout gaat te groot zou zijn.

Nijvel

Hoewel de verwachting is dat Dutroux ook deze keer bot zal vangen, is er veel belangstelling voor de zaak. Niet alleen zijn verzoek, maar ook de locatie voor de zitting heeft in België tot verontwaardiging geleid.

Dutroux zit vast in Nijvel, zo'n 40 kilometer van Brussel. De extra politie-inzet om hem naar de Belgische hoofdstad te begeleiden zou zo'n 50.000 euro kosten. Volgens velen had de zitting net zo goed in Nijvel gehouden kunnen worden.

Dat vindt ook de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet. "Een zitting in de Nijvelse gevangenis had veel investeringen en veiligheidsmaatregelen overbodig gemaakt", zei ze gisteravond.

De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld. Waarschijnlijk komt een aantal slachtoffers aan het woord. De uitspraak wordt half februari verwacht.

Ex-vrouw

Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux, werd in augustus voorwaardelijk vrijgelaten. Ze heeft haar intrek genomen in een klooster in Malonne.

Martin, die net als Dutroux sinds 1996 vastzat, kreeg in 2004 een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd voor medeplichtigheid aan de daden van haar man. Een rechter bepaalde dat ze voorwaardelijk vrij mocht komen, omdat ze meer dan de helft van haar straf had uitgezeten.

STER reclame