NOS NieuwsAangepast

Gevonden skelet is Richard III

Het vorig jaar gevonden skelet in de Britse stad Leicester is van koning Richard III. Archeologen en DNA-onderzoekers van de Universiteit van Leicester trekken die conclusie na maanden onderzoek te hebben gedaan naar de botten en de schedel.

Aan de hand van de schedel en verre afstammelingen is er DNA-onderzoek verricht. Het DNA van twee afstammelingen komt overeen met het oude materiaal uit de schedel.

Parkeerplaats

Het skelet werd gevonden onder een parkeerplaats in de stad. Op die plek stond ooit een kloosterkerk waar de koning begraven lag. Richard III kwam om bij de Slag bij Bosworth in 1485. Hij vocht daar voor zijn troon tegen Henry VII. Nadat de kerk in de zestiende eeuw werd vernietigd, werd het lichaam van de koning nooit meer gevonden, tot vorig jaar.

Bij het opgraven werd al duidelijk dat er een pijlpunt in de ruggenwervel van het skelet zat. Ook was er een vervorming van de ruggengraat te zien. Daardoor werd direct gedacht aan Richard III, omdat hij volgens historische bronnen een misvormde rug had.

De onderzoekers hebben ontdekt dat de botten van een man tussen de 25 en de 35 jaar oud waren en dat ze stamden uit 1455 tot 1540. Richard III was 32 toen hij stierf tijdens de veldslag. Aan het skelet waren verder tien verwondingen te zien, waaronder acht aan de schedel.

Laatste vorst

Richard III was de laatste vorst van het Huis Plantagenet. Na zijn dood nam Henry VII de troon over, als eerste Engelse vorst van de Tudor-dynastie. Richard III ging de geschiedenis in als een misvormde tiran die op brute wijze over Engeland heerste. Dat beeld werd onder meer geschetst door het werk van William Shakespeare over de vorst.

De overblijfselen van koning Richard III zullen worden bijgezet in de Kathedraal van Leicester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl