De broer van het Dutroux-slachtoffer Eefje Lambrecks gaat juridische stappen nemen tegen de moordenaar van zijn zus. Aanleiding is het verzoek van Dutroux tot voorlopige vrijlating onder elektronisch toezicht.

Maandag behandelt een rechtbank in Brussel die aanvraag, maar de kans lijkt klein dat hij daadwerkelijk wordt vrijgelaten.

Geschonden rechten

Leendert Lambrecks heeft een advocaat in de arm genomen en stapt naar het Grondwettelijk Hof, omdat hij vindt dat zijn rechten als nabestaande zijn geschonden. Ook wil de broer inspraak in het reclasseringsplan van Dutroux.

Lambrecks vindt het niet eerlijk dat slachtoffers minder rechten hebben dan daders. "Mijn cliënt onderneemt nu juridische stappen omdat hij bijzonder was aangedaan toen Michelle Martin (Dutroux' ex-vrouw) werd vrijgelaten", zegt zijn advocaat tegen de Gazet van Antwerpen.

"Hij had bovendien totaal geen zicht op de voorwaarden die de ex van Dutroux werden opgelegd en Lambrecks wil daarin bij Dutroux verandering zien."

An en Eefje

Eefje Lambrecks werd in augustus 1995 samen met haar vriendin An Marchal ontvoerd. Een jaar later werden ze dood teruggevonden op een terrein dat eigendom was van Dutroux. Hij werd in 2004 veroordeeld tot levenslang.

Gisteren maakten slachtoffers van Dutroux bekend bij het Europese Hof een procedure aan te spannen tegen de Belgische minister van Justitie. Ze zijn boos dat ze niet mogen spreken in de rechtszaal en dat ze geen inzage krijgen in het dossier.

Afgewezen

In januari diende Dutroux een verzoek in voor een penitentiair verlof, maar dat werd afgewezen. Volgens het gevangeniswezen was de kans te groot dat de kindermoordenaar opnieuw in de fout gaat.

STER reclame