Oud-politicus Verbeek overleden

Aangepast

Oud-Europarlementariƫr Herman Verbeek is gisteren overleden. Hij is 76 jaar geworden. Verbeek was priester in Groningen en later politicus. Hij was voorzitter van de voormalige politieke partij PPR en tussen 1984 en 1994 lid van het Europees Parlement.

Verbeek werd in 1963 in Groningen tot priester gewijd. Tien jaar later ging hij verder als onafhankelijk priester, na een conflict met het bisdom Groningen.

Verbeek bleef kritisch over de Katholieke Kerk. In 1999 riep hij in het tv-programma 'Barend en Van Dorp' op om de paus te berechten voor diens weigering condoomgebruik in Afrika goed te keuren. Hij noemde het "genocide om het enige wapen tegen aids te verbieden."

Groene Fractie

In de jaren zeventig ging Verbeek de politiek in. Hij was voorzitter van de progressieve partij PPR, die later is opgegaan in GroenLinks. Tussen 1984 en 1986 zat Verbeek in het Europees Parlement voor de Groene Fractie. In 1986 maakte hij, volgens afspraak, plaats voor CPN-lid Nel van Dijk.

In 1989 keerde Verbeek terug in het Europees Parlement. Dit keer weigerde hij zijn plek op te geven. Dat leverde een breuk op met GroenLinks. In 1994 was Verbeek bij de Europese verkiezingen lijsttrekker voor De Groenen.

Boeken en liederen

Verbeek schreef spirituele en politieke boeken en liederen. De auteursrechten droeg hij eerder over aan de Stichting Verbeek-Fonds. Met de opbrengst steunt de stichting humanitaire en ecologische projecten.

STER Reclame