NOS NieuwsAangepast

Theelichthoudergooier veroordeeld

De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, hoeft niet langer vast te zitten. Erwin L. heeft in hoger beroep vijf maanden cel gekregen voor belediging van de koningin, Willem-Alexander en Máxima. Ook heeft hij de koets beschadigd.

Hij is vrijgesproken van mishandeling van de lakeien die om de koets liepen. Omdat L. (31) al bijna twee jaar heeft vastgezeten, hoeft hij niet meer de cel in.

Eerder had de rechtbank L. opname in een psychiatrische instelling opgelegd, maar daar ging het hof niet in mee. Het hof is het niet eens met de rechtbank dat L. volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Volgens het hof kon L. wel zelf een afweging en keuze maken.

Niet rechtmatig

De man uit Lichtenvoorde gooide de kaarshouder naar de Gouden Koets tijdens de traditionele rijtour door Den Haag. Hij voerde als reden aan dat hij vindt dat Beatrix niet rechtmatig op de troon zit. Na een verplicht onderzoek bij het Pieter Baan Centrum stelde een psychiater vast dat L. aan een waanstoornis lijdt en geen inzicht in zijn ziekte heeft.

Het hof vindt dat L. de waardigheid van Beatrix, Willem-Alexander en Máxima tijdens een publiek optreden heeft aangetast. De man beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, maar dat verwierp het hof. Wat hij riep in combinatie met het gooien van een waxinelichthouder is volgens het hof geen bijdrage aan het publieke debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl