Het Openbaar Ministerie eist 1500 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen Kamerlid Henk Krol. De voorzitter van de 50PLUS-fractie in de Tweede Kamer zou ook 1000 euro schadevergoeding moeten betalen. Krol staat in Den Bosch terecht voor computervredebreuk.

Krol hackte in april vorig jaar de website van het laboratorium Diagnostiek voor U. Een medeverdachte had hem getipt dat de site slecht beveiligd was. Volgens de officier van Justitie klopt dit niet, e had de medeverdachte een inlogcode afgekeken van een psychiater.

Dossiers

Krol heeft vijf tot tien dossiers met patiëntengegevens ingezien. "Of iemand medicijnen gebruikt, hiv-positief is, drugs gebruikt, ik kon het allemaal zien", zei Krol. Hij bracht zijn daad via Omroep Brabant in het nieuws. Hij wilde aantonen dat de website slecht beveiligd was.

Diagnostiek voor U deed aangifte voor computervredebreuk. Krol betreurt dat. "Als ik Diagnostiek voor U was geweest, had ik de tipgever bedankt en hem een bos bloemen gegeven. Daarna was ik het lek gaan herstellen en had excuses gemaakt aan alle patiënten", zei Krol tegen Omroep Brabant.

Zeldzaam

Het gebeurt zelden dat een Kamerlid voor de rechter staat. Meestal is dat voor uitlatingen die hij heeft gedaan. Op het moment van de hack zat Krol nog niet in de Tweede Kamer, maar was hij Statenlid in Noord-Brabant.

Tegen een medeverdachte is 250 euro boete geëist.

STER reclame