NOS NieuwsAangepast

2500 particulieren SNS-geld kwijt

Zo'n 2500 particulieren die samen voor miljoenen euro's aan participatiecertificaten van SNS hebben aangeschaft, krijgen hun inleg niet terug. Dat meldt het ministerie van Financiën. Ze vallen onder de houders van achtergestelde leningen in SNS Reaal die hun geld kwijt zijn nu de bankverzekeraar is genationaliseerd.

Achtergestelde leningen zijn leningen met een hoger risico, maar waar ook meer rente voor wordt betaald. Bij een faillissement van de bank zouden mensen of instellingen met een achtergestelde lening achteraan de rij van schuldeisers komen te staan.

Obligaties

SNS Reaal heeft voor 1,7 miljard euro aan achtergestelde obligaties uitstaan, vooral bij grote, professionele beleggers, zoals beleggingsfondsen en verzekeraars. Een klein deel, 57 miljoen euro, is in handen van 2500 particulieren.

Jan Hendrix is één van de gedupeerden. Hij zou later dit jaar zijn inleg, tienduizenden euro's, terugbetaald krijgen, maar vist nu achter het net. Hendrix: "Het is wrang. Wij waren in de veronderstelling dat we een spaarproduct kochten. We kijken welke stappen we kunnen ondernemen."

Bezwaren

Het ministerie zegt dat gedupeerden die bezwaren hebben naar de ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam kunnen stappen.

Het ministerie heeft ook overwogen om gewone obligatiehouders te onteigenen, maar het ministerie was bang voor de gevolgen daarvan. Het zou ertoe kunnen leiden dat obligatiehouders bij andere banken meer rente gaan eisen, vanwege het hogere risico. Daardoor zouden de financieringskosten van banken flink oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl