Minister Schultz en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur laten de Tweede Kamer voor 1 april weten hoe ze orde op zaken stellen op hun ministerie. De Tweede Kamer eist maatregelen nu blijkt dat ambtenaren een besluit van Schultz niet hebben uitgevoerd om een kritisch rapport over ProRail naar de Kamer te sturen.

Schultz en Mansveld denken onder meer aan disciplinaire maatregelen en 'politieke sensiviteitstrainingen' voor de betrokken ambtenaren.

Schultz gaf begin september, toen ze nog over het openbaar vervoer ging, opdracht het rapport naar de Tweede Kamer te sturen. Dat gebeurde echter niet. Ambtenaren vonden het beter het rapport achter te houden omdat ProRail inmiddels zou werken aan verbeteringen. Ze stelden Schultz daar niet van op de hoogte.

Stof

In het nieuwe kabinet kreeg Mansveld, voormalige PvdA-gedeputeerde in Groningen, het openbaar vervoer onder haar hoede. Zij kreeg van haar ambtenaren zelfs niet te horen dat het rapport bestond.

In de Tweede Kamer gingen Schultz en Mansveld vandaag diep door het stof. Ze boden excuses aan voor het achterhouden van het rapport, en erkenden volmondig dat ze politiek verantwoordelijk waren.

Onder curatele

De SP had gedreigd met een motie van wantrouwen, maar die kwam er niet. Wel stelde de oppositie zich achter een motie van de PVV' er Machiel de Graaf waarin staat dat de communicatie met de Kamer op korte termijn goed geregeld moet worden.

Schultz en Mansveld verzetten zich niet tegen de motie. Ook de regeringspartijen PvdA en VVD zijn bereid de motie te steunen. Voorwaarde is wel dat de motie niet wordt uitgelegd zoals de SP doet. SP-Kamerlid Bashir stelt dat de bewindslieden met de motie onder curatele worden gesteld.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie.

STER reclame