VN-chef Ban Ki-moon is "zeer bezorgd" na berichten over een Israëlische aanval op een wapenkonvooi in Syrië. Het konvooi zou wapens hebben vervoerd die waren bestemd voor Hezbollah in Libanon.

Syrië heeft gedreigd om wraak te nemen na de Israëlische luchtaanval. Het land heeft een brief gestuurd naar de Verenigde Naties waarin het Israël en zijn bondgenoten verantwoordelijk stelt.

Escalatie

De secretaris-generaal heeft alle betrokken partijen opgeroepen om escalatie te voorkomen en elkaars soevereiniteit te respecteren.

Ook de Syrische bondgenoten Iran en Rusland hebben verontrust gereageerd. Volgens Teheran zal de aanval op het konvooi onaangename gevolgen hebben voor Israël.

Raketten

Het konvooi vervoerde volgens verschillende bronnen luchtdoelraketten. Daarmee zou Hezbollah Israëlische toestellen kunnen neerhalen. Syrië zegt dat de aanval via de Golan-hoogvlakte was gericht op een onderzoekscentrum vlak bij de Libanese grens. Damascus benadrukt dat er helemaal geen sprake was van een wapenkonvooi.

Volgens de Verenigde Naties kan UNDOF, de VN-waarnemersmacht die sinds 1974 in de regio verblijft, de aanval niet bevestigen. UNDOF heeft geen vliegtuigen waargenomen. Op het moment van de aanval was het weer slecht.

STER reclame