NOS WielrennenAangepast

Rasmussen bekent dopinggebruik

De Deense renner Michael Rasmussen heeft op een persconferentie in eigen land bekend doping te hebben gebruikt.

Rasmussen verklaarde tussen 1998 en 2010 verboden prestatiebevorderende middelen tot zich te hebben genomen.

"Ik heb epo, groeihormoon, insuline en ook cortisonen gebruikt en bovendien bloedtransfusies ondergaan", zo vertelde Rasmussen, die in 2007 door Rabobank ontslagen werd. Hij verontschuldigde zich tegenover de mensen die hij al die jaren heeft voorgelogen en zei zich per direct uit te sport terug te trekken.

De 38-jarige Deen beloofde zijn medewerking aan alle dopinginstanties in de hoop bij te dragen aan een schone sport. Met de Deense dopingautoriteit heeft hij al gesproken en directeur Lone Hansen liet weten dat Rasmussen "eerlijk en open" alle vragen heeft beantwoord.

Gele trui

Rasmussen werd in de Tour de France van 2007, met het geel om de schouders, door Rabobank uit de Tour gehaald en ontslagen omdat hij gelogen had over zijn whereabouts in de voorbereiding op de Tour. Dat zou hij hebben gedaan om dopingjagers en controles te vermijden.

Over dat ontslag door Rabobank, waar hij van 2003 tot 2007 voor reed, loopt nog een rechtszaak. Rasmussen eist 5,7 miljoen euro aan gederfde inkomsten. Hij vindt het ontslag onterecht, omdat de leiding van de Rabobank-ploeg van zijn fraude wist.

Rasmussen werd in 1999 wereldkampioen mountainbike, waarna hij overstapte op de weg. In de Tour de France van 2005 en 2006 veroverde hij in dienst van Rabobank de bolletjestrui.

Rasmussen gebruikte ook bij CSC

Rasmussen geeft met zijn bekentenis aan dat hij ook al verboden middelen nam voor hij naar Rabobank vertrok. In 2001 en 2002 reed hij voor de Deense ploeg CSC.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl