Koningin Beatrix is vandaag jarig. Ze is 75 jaar geworden. "Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan", zei de koningin maandagavond in de toespraak waarin ze haar aftreden aankondigde.

De koningin geeft geen groot feest, maar heeft wel iets georganiseerd voor haar personeel en oud-medewerkers. Toch gaat haar verjaardag niet onopgemerkt voorbij. In Paleis Het Loo in Apeldoorn gaat vandaag de tentoonstelling 'Beeld van Beatrix' open voor het publiek. Ook hebben Oranjeverenigingen in het land evenementen georganiseerd. Iedereen mag de vlag uitsteken, met oranje wimpel.

Koningsdag

Nederland viert de verjaardag van de koningin traditiegetrouw op 30 april, maar een echte Koninginnedag zit er niet meer in. Dit jaar draait het feest die dag vooral om de troonswisseling. Koningin Beatrix doet dan afstand van de troon en prins Willem-Alexander wordt ingehuldigd als koning. Overigens gaan de Oranjefeesten in de meeste plaatsen, zoals de bekende vrijmarkten in Utrecht en Amsterdam, gewoon door.

Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander wordt 27 april de nationale feestdag, Koningsdag. Omdat die dag in 2014 op een zondag valt, wordt het feest dat jaar verplaatst naar 26 april.

STER reclame