Research in Motion verandert zijn naam in BlackBerry, naar de smartphones die het Canadese bedrijf maakt. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt bij de lancering van twee nieuwe toestellen.

Met de BlackBerry Z10 en Q10 hoopt het bedrijf weer te groeien. Na jarenlang populair te zijn geweest, verloor BlackBerry de laatste jaren aanzienlijk marktaandeel.

Touchscreen

BlackBerry-gebruikers schakelden massaal over naar telefoons met aanraakschermen, terwijl Research in Motion vasthield aan toestellen met toetsenborden. Volgens onderzoeksbureau IDC daalde de verkoop van Research in Motion in 2012 met ruim 36 procent. Het bedrijf heeft nog maar een marktaandeel van 4,6 procent, ver achter Apple en Samsung.

Met de Z10 en de Q10 biedt BlackBerry nu de keuze: de eerste telefoon heeft een touchscreen, de tweede een toetsenbord. Op beide BlackBerry's draait het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10.

Koersdaling

Beleggers reageren niet enthousiast. De koers van het aandeel Research in Motion daalde met meer dan 8 procent in reactie op het nieuws.

STER reclame