NOS NieuwsAangepast

Asscher: geen geld compensatie

Het kabinet wil in het sociaal overleg met werkgevers en werknemers aandacht vragen voor ouderen met een klein aanvullend pensioen van rond de 10.000 euro netto per jaar.

"Maar ik moet er meteen aan toevoegen dat er geen geld is om grote groepen te compenseren of volledig te ontzien", zei minister Asscher in een debat over de koopkrachteffecten van het kabinetsbeleid.

Bijstandsmoeders

De groep ouderen met een klein aanvullend pensioen gaat er volgens berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken 9 procent op achteruit. PvdA-Kamerlid Hamer had duidelijk gemaakt dat zij zich met name zorgen maakt over deze mensen, die het toch al niet breed hebben.

De oppositiepartijen vinden dat er meer inkomensgroepen gecompenseerd zouden moeten worden, zoals bijstandsmoeders die volgens de berekeningen zo'n 7 procent moeten inleveren. Maar Hamer vindt dat "je er nu eenmaal niet aan ontkomt dat mensen erop achteruit gaan als we zoveel moeten bezuinigen".

Een rotboodschap

Dat is ook de boodschap van de minister. Het is "een rotboodschap", zei hij, "Maar het wordt een ongelooflijk zwaar jaar, waarin mensen nu eenmaal moeten inleveren. Sommige groepen worden getroffen door alle zeven plagen. We gaan proberen de pijn zo veel mogelijk te verdelen. Maar als je er bij de ene groep iets bij doet, moet er bij de andere iets af."

Als blijkt dat ouderen dit jaar door een opeenstapeling van maatregelen extra hard worden getroffen, wil Asscher bij het opstellen van de begroting voor 2014 kijken of er voor deze groep iets kan worden gedaan.

Compensatie

VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen zei in het debat dat haar partij gehouden kan worden aan de belofte dat er een compensatie komt voor inkomensgroepen die er meer dan 4 procent op achteruit gaan. Het moet dan wat haar betreft wel duidelijk zijn dat die achteruitgang is veroorzaakt door het beleid van dit kabinet en niet bijvoorbeeld door het Vijfpartijenakkoord van vorig voorjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl