NOS NieuwsAangepast

Eén veroordeling in Shell-proces

Shell Nigeria moet schadevergoeding betalen aan een Nigeriaanse boer voor de schade die hij heeft geleden door olievervuiling. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. In vier soortgelijke gevallen is het moederbedrijf vrijgesproken, omdat die gevallen het gevolg waren van sabotage.

De zaak was aangespannen door Milieudefensie namens vier Nigeriaanse boeren.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een Nederlandse multinational in eigen land voor de rechter is gedaagd voor milieuschade die een dochteronderneming in het buitenland heeft aangericht.

De hoogte van de schadevergoeding moet in een vervolgprocedure worden bepaald, staat in het vonnis.

Milieudefensie is blij met de ene veroordeling. Op andere punten gaat de milieuorganisatie in beroep.

Ook Shell toonde zich tevreden met het vonnis. Het maakt duidelijk dat de vervuiling niet is veroorzaakt door slecht onderhoud van Shell, maar door sabotage-acties, zei een woordvoerder.

De zaak concentreerde zich op vier van de vele olielekkages in Nigeriaanse dorpen. Volgens Milieudefensie zijn er duizenden van die gevallen.

Milieudefensie had geëist dat Shell de olievervuiling in de dorpen opruimt, de boeren compenseert voor de schade en de oliepijpleidingen beter onderhoudt

Mogelijkheid

De milieuorganisatie strijdt al sinds de jaren negentig tegen het optreden van Shell in Nigeria. Buitenlandse organisaties hadden Milieudefensie gewezen op de mogelijkheid om een Nederlandse rechtbank te laten onderzoeken of Shell zich wel aan de Nigeriaanse wetgeving houdt.

Die schrijft voor dat Shell verantwoordelijk is voor het opruimen van een lekkage. In geval van sabotage wordt gekeken of Shell zich aan zijn zorgplicht heeft gehouden. Als dat zo is, gaat het concern vrijuit.

Volgens Milieudefensie zijn in Nigeria al duizenden rechtszaken gevoerd tegen Shell, maar steeds zonder resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl