Toezegging aan Peter La S. mocht

Aangepast

De toezeggingen aan kroongetuige Peter La S. in het liquidatieproces zijn toegestaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in het Passage-proces.

Het Openbaar Ministerie sprak met La S. een lagere strafeis af in ruil voor verklaringen in het proces, dat draait om zeven liquidaties. De eis tegen La S. is acht jaar cel.

La S. heeft bekend dat hij in 2005 samen met medeverdachte Jesse R. een geslaagde moordaanslag pleegde op Kees Houtman. In ruil voor de bekentenis sloot hij een deal met het OM voor een bedrag van zo'n 1,4 miljoen euro. Een groot deel daarvan krijgt La S. de komende tien jaar als vergoeding voor zijn beveiliging en het verwerven van een garantie-inkomen.

Gekochte verklaring

De advocaten van de elf verdachten hebben steeds gezegd dat de verklaringen van de kroongetuige zijn gekocht. Maar volgens de rechtbank zijn er "geen zwaarwegende aanwijzingen dat het OM verboden toezeggingen heeft gedaan".

De rechtbank is om 10.00 uur begonnen met het voorlezen van het vonnis tegen de elf verdachten, onder wie La S. In zes gevallen is er levenslang geƫist. De vonnissen worden pas in de tweede helft van de middag verwacht.

STER Reclame