Live: Drie keer levenslang in liquidatieproces

Aangepast

Na bijna 4 jaar is het vandaag dan eindelijk zo ver: de rechter doet uitspraak in het liquidatieproces. In het 'proces van de eeuw' staan tien mannen en een vrouw terecht voor betrokkenheid bij één of meer liquidaties. Elf verdachten krijgen dus een vonnis te horen; tegen zes verdachten is levenslang geëist.

Sinds 10.00 uur is de rechter bezig met het voorlezen van het vonnis. Vanaf 10.30 uur is de uitspraak hier met een kleine vertraging te zien:

Update 15:09:Het OM gaat in hoger beroep tegen de veroordelingen van Dino S. en Ali A. De rechtbank in Amsterdam sprak de twee vrij van moorden. Het OM had levenslang geëist.

Update 14:46:Jesse R. gaat in hoger beroep.

Update 14:19: In het liquidatieproces heeft de rechtbank aan drie verdachten levenslang opgelegd. Het gaat om Jesse R., Siegfried S. en Mohammed R.

Dino S., een van de anderen tegen wie levenslang was geëist, kreeg een half jaar cel. Tegen Ali A. was ook levenslang geëist, hij kreeg anderhalf jaar.

Update 13:48: De rechtbank heeft Siegfried S. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Update 13:15: De rechtbank acht de moord van kroongetuige Peter la S. en Jesse R. op Kees Houtman bewezen.

Update 12:51:Dino S. en Ali A. zijn vrijgesproken van moord. Ook is Sjaak B., die volgens het OM de wapens leverde voor de moorden, vrijgesproken. Het OM had 15 jaar tegen hem geëist. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs om de drie te veroordelen. De rechter is nog bezig met het vonnis. Mogelijk worden de drie wel veroordeeld op andere, minder zware punten van de aanklacht.

Update 11.29:De verklaringen van kroongetuige Peter la S. mogen niet worden gebruikt tegen Dino S. Dat komt doordat het OM een tijd lang belangrijke informatie uit het dossier heeft weggelaten, zoals dingen die La S. zei over de rol van Willem Holleeder als opdrachtgever van liquidaties. Tegen Dino S. is een levenslange gevangenisstraf geëist. De kans is groot dat hij nu vrijuit gaat.

Peter la S.

Het is een belangrijk proces voor het OM, want voor het eerst worden niet alleen de uitvoerders van de liquidaties vervolgd, maar ook de opdrachtgevers. Dat zijn Ali A. en Dino S., een voormalige compagnon van Willem Holleeder. En daar komt de naam van Peter la S. erbij: hij is de kroongetuige met wie justitie een deal sloot om de opdrachtgevers te kunnen oppakken.

De deal is omstreden omdat La S. bekend heeft in 2005 samen met Jesse R. een moord te hebben gepleegd. Nooit eerder sloot het OM een deal met iemand die zelf bij een moord betrokken was. In ruil voor zijn verklaringen kreeg La S. de belofte dat tegen hem maar 8 jaar cel zou worden geeist. Ook krijgt hij een nieuwe identiteit en wordt hij geholpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan, onder andere door een geldbedrag van 1,4 miljoen euro.

Dat is een flinke som, maar het kan door de beugel, zegt de rechtbank nu. La S. is sinds vorig jaar zomer op vrije voeten.

Meer over het 'Passage-proces', zoals het eigenlijk heet, vind je hier. En hier staat een uitgebreid profiel van Peter la S. De Volkskrant maakte een handig overzicht van alle verdachten en de strafeisen.

Onderwereld aanpakken

Het vonnis moet ook duidelijk maken of het OM verder kan gaan en deals mag sluiten met criminelen zoals Peter la S. Volgens het OM zijn dat soort deals nodig om de top van de onderwereld aan te pakken.