NOS NieuwsAangepast

Israël geeft prikpil Ethiopiërs toe

Door correspondent Monique van Hoogstraten

Israël heeft toegegeven dat het de prikpil heeft gegeven aan Joodse emigranten uit Afrika. Dat heeft de krant Haaretz gemeld.

De prikpil verhindert zwangerschappen. Het gerucht over een prikpil voor Joden uit Ethiopië stak vijf jaar geleden de kop op, maar werd altijd ontkend.

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid heeft gynaecologen in Israël nu laten weten dat zij de prikpil niet meer mogen injecteren als Ethiopische vrouwen niet beseffen wat het effect van de pil is. Het gaat om Depo-Provera, een injectie die zwangerschap drie maanden tegengaat.

Het is niet duidelijk of artsen de prikpil op eigen initiatief toedienden of dat ze handelden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Shot

Eind vorig jaar vertelden Ethiopische vrouwen in een Israëlisch tv-programma dat zij onder druk waren gezet om zich te laten injecteren. In het opvangkamp, waar ze zich verzamelden voor emigratie, zou hen zijn verteld dat ze een shot moesten nemen om naar Israël te kunnen reizen.

Anderen zouden te horen hebben gekregen dat het moeilijk is om in Israël werk te vinden als je veel kinderen hebt. Ook waren er verhalen dat het voor kinderrijke gezinnen lastig is om een huis te vinden.

Een verborgen camera legde vast dat een vrouw in een kliniek te horen kreeg: "Omdat jullie de pil vergeten, en het niet begrijpen, is het beter een prik te nemen." Sommige vrouwen dachten dat het om een inenting ging.

De getuigenissen werden aanvankelijk ontkend en afgedaan als onzin. Nu is dus het bericht uitgegaan dat de prikpil niet meer mag worden toegediend als de vrouw in kwestie niet weet wat het middel doet.

Operatie Solomon

De afgelopen decennia zijn tienduizenden Ethiopische Joden naar Israël geëmigreerd. Veel van hen zijn uit Ethiopië weggehaald toen de situatie in Ethiopië in de jaren negentig alsmaar verslechterde (de Operatie Solomon). Die groep is niet altijd met open armen ontvangen; 'zwarte Joden' verkeren nog steeds in een achterstandspositie.

Het geboortecijfer in de Ethiopische gemeenschap daalde met name het afgelopen decennium sterk, met 50 procent. Mogelijk is het toedienen van Depo-Provera daar een van de oorzaken van. Over het motief voor het toedienen van Depo-Provera laat het ministerie van Volksgezondheid zich niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl