NOS NieuwsAangepast

Beatrix nieuws in het buitenland

In de buitenlandse media is er veel aandacht voor de aankondiging van koningin Beatrix dat zij op 30 april zal aftreden.

Zowel in België als in Duitsland werd de toespraak van koningin Beatrix live uitgezonden in een extra uitzending. De VRT ruimt zijn gehele voorpagina van de website in voor het nieuws, net als het Duitse Bild Zeitung. Volgens Bild heeft het tragische ski-ongeluk van prins Friso meegespeeld bij haar beslissing. "Heeft het ski-ongeluk haar hart gebroken?"

Volgens de krant De Morgen werd er al langere tijd gespeculeerd over een naderend aftreden. "In de officiële agenda van de vorstin, die op de website van het Nederlandse koningshuis gepubliceerd wordt, staan na 30 april immers geen afspraken meer ingepland".

'Van bier naar water'

Het Britse persbureau Reuters kopt: "From beer to water, Netherlands gets first king in a century" (Van bier naar water, Nederland krijgt z'n eerste koning in een eeuw). Reuters refereert aan het imago van de kroonprins als 'prins pils' en noemt het 'geen toeval' dat in een land waar eenderde van de bevolking onder zeeniveau leeft, het staatshoofd zich gespecialiseerd heeft in watermanagement. "Keeping 17 million people dry can be a good thing."

Volgens de BBC zal het aftreden geen constitutionele crisis veroorzaken. "Volgens de Nederlandse wet heeft de monarch weinig macht en vooral een ceremoniële rol." De krant International Business Times citeert een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Londen: "De monarchie is heel erg populair in Nederland en is dat altijd geweest. 80% van de bevolking zegt dat de koningin goed werk doet."

Volgens Sky News komt die populariteit voort uit haar 'eagerness' om het land bijeen te houden in tijden van onrust. "De Nederlandse samenleving heeft jaren van onrust gekend vanwege discussies over immigratie en een verwijdering van haar traditionele reputatie als een van 's werelds meest tolerante landen."

Organisatie

Ook in Scandinavië, waar zowel Noorwegen, Denemarken als Zweden een eigen koningshuis hebben, is het aftreden groot nieuws. Bij de Deense publieke omroep DR vult het nieuws nagenoeg de gehele voorpagina van de website. "Hollands dronning Beatrix overlader troner til sin son". De Noren besteden vooral veel aandacht aan een portret van de aankomende koning Willem-Alexander.

Volgens de Franse krant Le Figaro heeft koningin Beatrix gekozen voor de datum van 30 april, omdat er zo ruim de tijd is voor de organisatie van de abdicatieplechtigheid.

CNN in de fout

De Arabische nieuwszender Al Jazeera plaatst naast het nieuws een foto van een gesluierde Beatrix tijdens haar eerdere bezoek aan Oman.

De Amerikaanse nieuwszender CNN brengt een uitgebreide fotoreportage van Beatrix en haar zoon Willem Alexander. Maar in een begeleidend stuk maakt CNN een forse fout. "They (Beatrix and Claus von Amsberg) have three sons. A fourth son, Claus died in October 2002."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl