NOS NieuwsAangepast

'Whatsapp blijft privacy schenden'

Berichtendienst Whatsapp schendt de privacy van gebruikers. Dat concluderen het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Canadese privacytoezichthouder in een gezamenlijk onderzoek naar het Amerikaanse bedrijf. Whatsapp heeft al een aantal aanpassingen gedaan om de privacy te verbeteren, maar op een aantal punten blijft het bedrijf in overtreding.

Met Whatsapp sturen bezitters van een smartphone elkaar gratis berichten, filmpjes en foto's. Het bedrijf heeft wereldwijd honderden miljoenen klanten.

De toezichthouders concludeerden al eerder dat de wachtwoorden die Whatsapp aanmaakte voor gebruikers gemakkelijk konden worden gekraakt door andere gebruikers. Die mensen konden vervolgens berichten versturen met een account dat niet van hen was. Dat privacy-probleem heeft Whatsapp aangepast. Ook werd de inhoud van een bericht ongesleuteld verstuurd. Dat is ook aangepast.

Adresboek

Het probleem dat nog niet is opgelost, heeft te maken met het elektronische adresboek in iedere telefoon. Wie de berichtendienst wil gebruiken, moet toegang geven tot het volledige adresboek. Daarmee krijgt Whatsapp ook inzage in de contactgegevens van mensen die de dienst helemaal niet gebruiken.

Het CBP gaat kijken of Whatsapp aanpassingen doet en neemt anders maatregelen tegen het bedrijf. Ook de Canadese toezichthouder verwacht dat Whatsapp aan de slag gaat met de opmerkingen uit het onderzoek.

Het is voor het eerst dat twee nationale toezichthouders gezamenlijk onderzoek hebben gedaan naar de naleving van privacywetgeving bij een groot internationaal bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl