In Port Said in Egypte is de komende 30 dagen de noodtoestand van kracht. Dat heeft president Morsi bekendgemaakt tijdens een tv-toespraak. De noodtoestand geldt ook voor de steden Suez en Ismailia en gaat gepaard met een avondklok.

In Port Said vielen gisteren zeker dertig doden bij rellen die ontstonden nadat 21 hooligans ter dood waren veroordeeld. Die kregen de straf voor hun rol bij hevige voetbalrellen, een jaar geleden. Daarbij kwamen toen 74 mensen om.

Morsi zei in zijn toespraak dat hij actie zal ondernemen om het geweld in Egypte tegen te gaan. Hij heeft de grootste politieke partijen uitgenodigd om over de situatie te praten.

Massabegrafenis

In Port Said vielen vandaag opnieuw doden, toen bij de massabegrafenis van de slachtoffers van gisteren rellen uitbraken. Zeker vier mensen zouden daarbij zijn omgekomen. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Ook vrijdag was het in veel Egyptische steden onrustig. Toen werd gedemonstreerd tegen Morsi en de Moslimbroederschap, de partij van de president. In Ismailia werd een kantoor van de Moslimbroederschap in brand gestoken en een overheidsgebouw bestormd.

STER reclame