Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie was er vorig jaar van op de hoogte dat er een strafrechtelijk onderzoek liep naar VVD'er Jos van Rey, destijds Eerste Kamerlid en wethouder in Roermond. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA).

Opstelten werd ingelicht in het voorjaar van 2012. Dat was een half jaar voordat het onderzoek tegen Van Rey naar buiten kwam.

Gebruikelijk

Volgens Opstelten is het gebruikelijk dat bij het instellen van een strafrechtelijk onderzoek tegen een parlementariër de minister door het Openbaar Ministerie wordt ingelicht.

Bij Van Rey ging het, aldus de minister, om een verdenking van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht.

Aangifte

Het Openbaar Ministerie begon met het onderzoek nadat een ambtenaar van de Belastingdienst aangifte tegen Van Rey had gedaan.

In oktober leidde dat tot invallen in het huis en kantoor van Van Rey en in de woningen van zijn volwassen kinderen. Drie dagen na die invallen trad van Rey af als wethouder van Roermond en als Eerste Kamerlid.

STER reclame