De Roemeense politie weet nog niet waar de gestolen schilderijen van de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal zijn. "We weten zeker dat de schilderijen op een bepaald moment in Roemenië zijn geweest", zei een Roemeense politiewoordvoerder.

"De zoektocht is nog niet afgerond. Alle informatie, ook als blijkt dat de schilderijen in een ander land zijn, wordt voor onderzoek doorgestuurd naar die landen", zei de woordvoerder.

Voorlopig vast

De drie Roemeense verdachten blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de Roemeense rechter bepaald. Het verzoek van de advocaten om onmiddellijke vrijlating is afgewezen, onder meer om te voorkomen dat de verdachten bewijsmateriaal vernietigen.

Er zijn veel aanwijzingen dat de verdachten achter de kunstroof van oktober vorig jaar zitten. Een van hen is gefilmd in de Kunsthal. Hij is er twee keer geweest, naar eigen zeggen om naar de bronzen beelden te kijken.

Gerucht

Een ander zou aanwezig zijn geweest bij de presentatie van een van de schilderijen aan een geïnteresseerde koper.

Onder de drie zijn niet de twee daadwerkelijke rovers; die zijn nog niet gepakt. Er gaat een gerucht dat er ook een Albanese topcrimineel bij de roof betrokken is geweest.

Voor het gerucht dat de schilderijen zijn verbrand zijn weinig concrete aanwijzingen. Een van de verdachten zou tijdens zijn verhoor hebben gezegd dat ze de schilderijen niet verkocht kregen en dat ze "ze hadden moeten verbranden".

STER reclame