Het Openbaar Ministerie blijft bij ernstige misdrijven beelden vrijgeven waarop de daders herkenbaar zijn. Dat zegt hoofdofficier van justitie Greive tegen de NOS in een reactie op de ophef over beelden van de zware mishandeling in Eindhoven.

Afgelopen maandag gaf het OM beelden daarvan vrij. De daders van die mishandeling waren daarop duidelijk herkenbaar. Volgens de hoofdofficier is daar erg goed over nagedacht. Het politieonderzoek had na ruim twee weken nog niet tot aanhoudingen geleid.

Geen optie

Greive: "Toen is besloten de beelden te tonen waarop de daders herkenbaar zijn. Het onherkenbaar maken vonden wij geen optie. Het is gek als je het publiek om hulp vraagt. Het onherkenbaar maken van de daders is dan niet uit te leggen. Wij willen snel goede tips hebben en daarom zijn ze herkenbaar getoond."

Na het tonen van de beelden bij Omroep Brabant ontstond ophef in de sociale media en gingen al snel verschillende namen van mogelijke verdachten rond op Twitter en Facebook.

Hetze

De politie in Turnhout surveilleert bij de woningen van vijf verdachten die sinds gisteren op vrije voeten zijn. Uit voorzorg, zegt een politiewoordvoerder vanwege de "hetze op de sociale media''.

Omroep Brabant laat aanstaande maandag opnieuw beelden zien van een andere mishandeling in Eindhoven.

Politie verantwoordelijk

Greive vindt dat de politie verantwoordelijk is voor het naar buiten brengen van de beelden. "Wat mensen zelf twitteren en doen op Facebook en wat de media doen; daarvoor zijn wij niet verantwoordelijk."

Greive: "Bij de afweging nemen we de mogelijke gevolgen op de sociale media wel mee. Maar uiteindelijk offer ik de veiligheid en de gerechtigheid in die zaak niet op aan het twitteren en het gebruik van Facebook door de burger."

STER reclame