1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Gasproductie verrast Loppersum

Burgemeester Rodenboog van Loppersum heeft gezegd dat hij niet wist dat de gasproductie in zijn gemeente is verhoogd. Gisteren maakte minister Kamp bekend dat als gevolg daarvan rekening moet worden gehouden met heftiger aardbevingen, met een kracht van 4 tot 5 op de schaal van Richter. De zwaarste beving tot nu toe had een kracht van van 3,9.

De NAM heeft geen idee waarom Loppersum niet van de hogere productie op de hoogte was.

Maatregelen

Loppersum dringt aan op meer maatregelen om de gevolgen van de gaswinning beheersbaar te houden. De NAM heeft 100 miljoen euro toegezegd om maatregelen te nemen, zoals het verstevigen van woningen.

De NAM is bereid dat bedrag te verhogen. Directeur Van de Leemput zei in het Radio 1 Journaal dat het niet aanvaardbaar is dat heel Nederland profiteert van de gaswinning en dat het gaswinningsgebied zelf met de gebakken peren zit.

Andere manier

Minister Kamp zei gisteren dat stopzetting van de gaswinning om aardschokken te voorkomen geen optie is. Het economisch belang van het Groningse aardgas is te groot. Ook kan niet zomaar worden overgeschakeld op aardgas uit Noorwegen en Rusland omdat de Nederlandse gastoestellen daar niet geschikt voor zijn.

Kamp gaat maandagavond naar Loppersum om de kwestie te bespreken. Hij vindt dat de NAM zich moet bezinnen op andere manieren om gas te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl