NOS VoetbalAangepast

Speelronde 20: Feyenoord-FC Twente

De onderlinge verschillen in de topvijf van de eredivisie blijven miniem, hooguit zes punten. Nummer vier Feyenoord probeert zondag het gat met koploper FC Twente, dat vier punten bedraagt, te dichten. De Tukkers stuiten in De Kuip op een Rotterdamse vesting.

Het team van trainer Ronald Koeman is dit seizoen op eigen veld al negen thuisduels op rij ongeslagen. We moeten terug naar het jaargang 2005/2006 dat Feyenoord een dergelijke serie neerzette vanaf het begin van het seizoen.

Feyenoord verloor toen slechts één van zijn zeventien thuisduels. ADO Den Haag was destijds dankzij twee goals Joonas Kolkka verantwoordelijk voor de enige nederlaag van de stadionclub: 0-2.

Laatste thuisnederlaag Feyenoord

Ondanks deze goede serie eindigde Feyenoord als derde in de competitie, achter AZ en landskampioen PSV. Van 5 november 2011 dateert de laatste thuisnederlaag. NEC verliet Rotterdam toen met drie punten dankzij een doelpunt van Nick van der Velden.

Deze stevige statistiek is in het voordeel van Koeman en consorten, maar er is houvast voor Twente. Feyenoord is namelijk bijzonder kwetsbaar bij standaardsituaties; van de 26 tegengoals kwamen er vijftien uit een dood spelmoment.

Bondscoach Louis van Gaal blijkt gecharmeerd te zijn van de Rotterdamse defensie. Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Joris Mathijsen behoren tot de voorselectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel met Italië begin volgende maand.

Magere resultaten Twente vs topvijf

FC Twente is de trotse lijstaanvoerder, maar boekt magere resultaten tegen de andere clubs uit de huidige topvijf. De club uit Enschede won tot nu toe alleen thuis van Feyenoord (3-0) en pakte één punt bij Vitesse (0-0). Tegen PSV (3-0) en Ajax (1-0) incasseerde het elftal van Steve McClaren een nederlaag.

Ondanks de negatieve balans zit het verdedigende raamwerk van Twente prima in elkaar. Slechts veertien keer capituleerde de Twente-defensie tot nu toe, verreweg het minst van alle eredivisie-clubs. FC Utrecht - tot nu toe prima op dreef in de competitie - is met negentien tegentreffers de opvallende nummer twee op deze lijst.

Twente hield dit seizoen ook het vaakst 'de nul': tien keer, evenveel als het hele seizoen 2011/2012.

Ajax naar Gelredome

In de Gelredome speelt de nummer drie tegen de nummer vijf van de ranglijst. Vitesse won dit seizoen in de Arena van Ajax (0-2) en is de enige club uit de topvijf die nog geen duel verloor in onderlinge wedstrijden.

In de laatste vier wedstrijden haalde Vitesse echter maar één puntje en topscorer Wilfried Bony, die beide Arnhemse treffers in de Arena verzorgde, is er voorlopig niet bij. Hij is met Ivoorkust deelnemer aan de Afrika Cup. Ajax is al vijftien uitwedstrijden in de eredivisie ongeslagen.

Overige statistieken

- FC Utrecht, dat thuis tegen Willem II speelt, heeft na FC Twente de minste tegendoelpunten van alle ploegen in de eredivisie. - PSV moet in Almelo de nare smaak van de thuisnederlaag tegen Zwolle zien weg te spoelen. Heracles won in de geschiedenis maar één keer van de Eindhovenaren, in 1964. Daarna lukte het twintig wedstrijden op rij niet meer. - PEC Zwolle, dertiende op de ranglijst, ontvangt het een plekje lager geplaatste sc Heerenveen. Een geruststellend idee voor Zwolle, want Heerenveen won dit seizoen nog geen enkel uitduel. - Roda JC is tegen ADO Den Haag al vijftien wedstrijden ongeslagen. Rydell Poepon kan ADO redden, want hij maakte acht van zijn vijftig eredivisiegoals tegen Roda. Tegen geen enkele andere ploeg scoorde hij zo vaak. - NEC speelt thuis tegen FC Groningen. De Nijmegenaren hebben al vijf duels op rij niet gewonnen en dat is de slechtste reeks van alle clubs tot aan deze speelronde.

Programma speelronde 20

Vrijdag, 20.00 uur:VVV-Venlo - AZ

Zaterdag, 18.45 uur:PEC Zwolle - sc Heerenveen19.45uur:ADO Den Haag - Roda JC KerkradeRKC Waalwijk - NAC Breda20.45 uur:Heracles Almelo - PSV

Zondag, 12.30 uur:Vitesse - Ajax14.30 uur:Feyenoord-FC TwenteFC Utrecht - Willem II 16.30 uur: NEC - FC Groningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl