NOS NieuwsAangepast

Zware aardbevingen in Groningen

De aardbevingen in Groningen worden mogelijk zwaarder. Waar de zwaarste beving tot nu toe een kracht van 3,5 op de schaal van Richter had, zal dat in de toekomst tussen de 4 en 5 kunnen zijn.

In het noorden van het land komen jaarlijks 30 tot 40 kleine bevingen voor die verband houden met gaswinning in het gebied. Volgens het KNMI, dat de aardbevingen registreert, is er sinds 2002 een toename te zien in de totale hoeveelheid bevingen per jaar.

Het gaat meestal om kleine bevingen, maar af en toe zijn er uitschieters. Sinds 1986, 27 jaar na de eerste boring, zijn er in Groningen door de gaswinning twaalf schokken geweest met een kracht groter dan 3 op de schaal van Richter.

Hieronder een overzicht van de zware aardbevingen van de afgelopen 5 jaar.

8 augustus 2006 - kracht van 3,5 op schaal van Richter bij Middelstum

Het is de zwaarste aardbeving in Groningen tot nu toe. Het epicentrum van de aardschok lag in de driehoek Middelstum, Westeremden en Loppersum, zo'n 15 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. 414 mensen melden schade.

30 oktober 2008 - kracht van 3,2 op de schaal van Richter bij Westeremden

Opnieuw een aardbeving bij Westeremden, dit keer iets lichter dan ruim twee jaar eerder.

26 juni 2011 - kracht van 3,2 op de schaal van Richter bij Appingedam

Het epicentrum van deze aardbeving ligt 3 kilometer ten zuidwesten van Appingedam. Het KNMI zegt eerst dat de beving een kracht had van 2,7, maar stelt dat een maand later, na een nieuwe berekening, naar boven bij tot 3,2 op de schaal van Richter.

16 augustus 2012 - kracht van 3,4 op schaal van Richter bij Loppersum

Binnen 24 uur wordt Groningen door twee aardbevingen getroffen. De eerste bij Leermens had een kracht van 2,4 op de schaal van Richter. De tweede en zwaardere bij Loppersum was er een van 3,4 Richter. Na de beving komen 2235 schademeldingen binnen, een record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl