In de zaak rond de omstreden neuroloog Jansen Steur komt nu ook de bestuurstop van het Medisch Spectrum Twente onder vuur te liggen. Er komt een tuchtzaak tegen voorzitter Herre Kingma en twee oud-bestuurders van het ziekenhuis.

Ook tegen drie oud-inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jansen Steur zelf is een tuchtklacht ingediend. Letselschade-expert Yme Drost begint de zaak namens vijf oud-patiënten van de neuroloog.

Wanprestaties

Volgens Drost waren de voormalige bestuurders van het ziekenhuis op de hoogte van de wanprestaties van Jansen Steur maar deden ze niks. "De goede naam van het ziekenhuis was belangrijker dan de veiligheid en de zorg voor patiënten", zegt Drost.

Ook de oud-inspecteurs zouden op de hoogte zijn geweest maar niets gedaan hebben met hun kennis, aldus de letselschade-expert.

De oud-patiënten verwijten voorzitter Kingma dat hij wist van de wanprestaties van Jansen Steur, maar niets deed richting de patiënten. Jansen Steur werkte tot 2003 bij het Medisch Spectrum Twente. Kingma is er sinds 2006 in dienst.

Andere neurologen zouden Kingma signalen hebben gegeven over het slechte werk van Jansen Steur. Kingma startte pas in 2009 een onderzoek. De acht verwijten Kingma dat ze drie jaar in onzekerheid hebben gezeten.

Neuroloog Ernst Jansen Steur stelde jarenlang verkeerde diagnoses en voerde verkeerde behandelingen uit.

Reactie

De klacht is ingediend bij het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle. Dat heeft donderdagavond het klaagschrift ontvangen. Het tuchtcollege denkt nu na over een reactie.

Het Medisch Spectrum Twente en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zeggen in een reactie dat het iedere Nederlander vrij staat om te klagen bij een regionaal tuchtcollege.

De inspectie denkt overigens dat er geen tuchtklacht ingediend kan worden tegen inspecteurs en dat het tuchtcollege de klacht niet in behandeling zal nemen.

STER reclame