NOS NieuwsAangepast

Volumebegrenzer op mp3-speler

Nieuwe smartphones en mp3-spelers moeten vanaf vandaag een volumebegrenzer hebben. Alle muziekspelers krijgen een standaard maximuminstelling van 85 decibel, zo heeft de EU bepaald. Als de luisteraar het volume toch harder zet, komt er een waarschuwing op het schermpje, meldt de Nationale Hoorstichting.

De Europese Commissie wil gehoorschade terugdringen, maar legt geen absolute beperking op. Te veel geluid is schadelijk, maar dat hangt niet alleen af van het volume, maar ook van de vraag hoe lang iemand luistert.

Risico

Onderzoekers van de EU denken dat 5 tot 10 procent van de mensen met een muziekspeler risico loopt op gehoorschade. Uit onderzoek is gebleken dat sommige muziekspelers een volume van 115 decibel halen. Daar kun je vrijwel direct gehoorschade door oplopen, zegt de Hoorstichting.

Nederlandse onderzoekers denken dat nog meer mensen gevaar lopen: circa een kwart van alle mensen die muziekspelers gebruiken.

Norm

De 85 decibel die nu als norm wordt gehanteerd, is geluid dat vergelijkbaar is met druk stadsverkeer. Volgens een speciaal bureau van de universiteit in het Amerikaanse Portland kun je daar acht uur naar luisteren zonder gehoorproblemen te ondervinden.

De Hoorstichting is blij dat er nu een norm is. Directeur Laura van Deelen: "Producenten van muziekspelers hebben ruim twee jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op deze relatief eenvoudige ingreep. Het is nu aan de Voedsel- en Warenautoriteit om te controleren of de nieuwe producten in Nederland met de geluidsbegrenzer zijn uitgerust."

De Hoorstichting zegt ook zelf onderzoek te gaan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl