NOS NieuwsAangepast

Kabinet snijdt in verkeersplannen

Het kabinet snijdt in tientallen weg- en spoorprojecten. Het wil tot 2028 op die manier 6,75 miljard euro bezuinigen. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft de regio's een lijst voorgesteld met projecten die geschrapt of uitgesteld kunnen worden. Dit melden bronnen in Den Haag.

Het gaat om weg- en spoorprojecten door het hele land. Een bezuiniging op een betere treinverbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Lelystad en Almere zou 200 miljoen euro opleveren.

De verbreding van de A1, A6 en A9 voor 322 miljoen euro zou uitgesteld moeten worden naar 2027.

Knooppunt

De aanpak van het knooppunt A28-A1 bij Hoevelaken zou van 2020 naar 2024 verschoven moeten worden. Dit kan 675 miljoen euro opleveren.

Bij Utrecht zou de aanpak van de ring A12 voorlopig niet door moeten gaan. En de tramlijn naar het universiteitscomplex De Uithof moet niet in 2017, maar een jaar later worden aangelegd.

Rondom Groningen komt er, als het aan het kabinet ligt, geen ringweg A7 in 2017, maar twee jaar later. Ook de aanleg van een aquaduct over de A6 bij Joure moet tot 2021 wachten.

In Den Haag wordt de komst van de Rotterdamse baan, een verbinding tussen knooppunt Ypenburg en Den Haag, enkele jaren uitgesteld.

Amelisweerd

Het kabinet wil de aanleg van de N23 tussen Alkmaar en Zwolle helemaal schrappen.

De verbreding van de A27 bij Amelisweerd kan wel doorgaan, alleen een stuk bij Houten moet worden uitgesteld. Ook de verlenging van de A15 bij Nijmegen/Arnhem blijft buiten schot.

De plannen zijn nog niet definitief. De regio's hebben twee weken de tijd om op het voorstel van Schultz te reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl