NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea tegen VS: kernwapens staan klaar

Een openlijke bedreiging aan het adres van de Verenigde Staten. Noord-Korea is woedend op de VN-Veiligheidsraad, die het land sancties oplegt voor hun eerdere rakkettest in december. Daarom kondigt het land een nieuwe atoomproef aan, speciaal voor de VS.

In december 2012 lanceerde Noord-Korea een langeafstandsraket. De VS noemde de lancering "uiterst provocerend", een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en nieuw bewijs van "het onverantwoordelijke gedrag" van het regime. Een deel van de raket werd teruggevonden in zee. Uit onderzoek bleek dat de raket meer dan 10.000 kilometer kon vliegen met een kernkop, ver genoeg voor een aanval op de westkust van de VS.

De VN-Veiligheidsraad kwam direct bij elkaar. Die legde Noord-Korea deze week sancties op, zoals het bevriezen van Noord-Koreaans geld in het buitenland.

Noord-Korea reageerde fel op het besluit, waar de VS achter zou zitten: "We zullen onze verdedigingsmacht versterken, inclusief nucleaire afschrikking", liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Ze lijken zich aan hun woord te houden, want het land laat vandaag weten dat ze technisch klaar zijn voor een derde atoomproef.

Verdedigen tegen vijand Amerika

Noord-Korea vindt dat ze nucleaire wapens mogen maken om zich te verdedigen tegen de VS. Het land zou genoeg plutonium hebben voor vier tot acht atoombommen, zegt Siegfried Hecker, een wetenschapper die in 2010 een nuclair complex in Noord-Korea bezocht, tegen persbureau AP.

In 2006 en 2009 voerde het regime ondergronds nucleaire testen uit. In beide gevallen vlak na sancties van de VN-Veiligheidsraad, voor het lanceren van langeafstandsraketten. Noord-Korea hield vol dat dat testen waren om satellieten de ruimte in te schieten, geen nucleaire wapens.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl