Veel ouderen betalen meer voor hun verblijf in een zorginstelling dan waarop ze hadden gerekend. De eigen bijdrage is sinds 1 januari niet meer alleen gebaseerd op het inkomen, maar ook op het eigen vermogen. Ouderenbond ANBO opent daarom een meldpunt.

Bij de bond komen honderden telefoontjes per dag binnen, zegt een woordvoerder. "Mensen zijn ongelooflijk in paniek geraakt". Ze noemt het voorbeeld van een man die zijn eigen bijdrage zag verdubbelen van duizend tot tweeduizend euro per maand. Dat vindt de ANBO te ver gaan.

Ministerie

De ANBO is er niet tegen dat mensen moeten meebetalen aan de ouderenzorg, maar vindt dat die bijdrage wel in verhouding moet zijn.

Bijkomend probleem is dat niet iedereen zomaar bij zijn geld kan. Veel mensen hebben hun eigen vermogen in hun huis zitten of in langetermijndeposito's. Die mensen moeten nu meer betalen dan ze per maand binnenkrijgen. Dat kan ertoe leiden dat ze hun huis moeten verkopen, soms op een openbare veiling.

De ANBO gaat via het meldpunt de klachten inventariseren en wil van het ministerie van VWS en het CAK weten om hoeveel mensen het gaat en hoeveel mensen hierdoor in de problemen komen.

STER reclame