Rijkswaterstaat heeft deze winter tot nu toe 305 meldingen gekregen van vorstschade aan de snelwegen. Meestal gaat het om gaten in het wegdek of 'rafelingen', waarbij steentjes uit het asfalt loslaten.

Verreweg de meeste meldingen komen uit de Randstad, waar ook de meeste snelwegen liggen. Zo zijn er in Zuid-Holland 87 beschadigingen gemeld en in Utrecht 54. De zuidelijke provincies scoren laag, met één melding uit Zeeland, drie uit Noord-Brabant en vijf uit Limburg.

'Hotbox'

Landelijk gezien is het aantal meldingen ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar, maar toen was er maar één strenge vorstperiode geweest. De winter van dit jaar lijkt meer op die van 2010/2011 en vergeleken met die winter ligt het aantal meldingen een stuk lager.

Rijkswaterstaat heeft daarvoor geen verklaring. Er wordt met een nieuw meldsysteem gewerkt, waardoor eerder een toename van het aantal meldingen te verwachten valt dan een afname.

Inspecteurs van Rijkswaterstaat zijn permanent op de weg om vorstschade op te sporen. Kleine en middelgrote schades kunnen ze direct verhelpen met een 'hotbox'. Dat is een gasgestookte unit waarmee warm asfalt kan worden vervoerd.

STER reclame