Weer protest bij ambassade NL

Aangepast

In Moskou zijn acht Russen opgepakt bij de Nederlandse ambassade. Zij betoogden tegen Nederland, omdat zij vinden dat ons land verantwoordelijk is voor de zelfmoord van activist Aleksandr Dolmatov, vorige week in een uitzetcentrum in Rotterdam.

Op YouTube is te zien hoe de betogers een doek uitrollen met de tekst 'Dolmatovs bloed kleeft aan u'. Ook wordt er vuurwerk afgestoken. Daarna ontstaat een schermutseling met leden van veiligheidsdiensten.

De demonstranten zouden geen toestemming hebben gehad voor de demonstratie. Hoeveel mensen aan de betoging meededen is niet duidelijk. Vorige week werd er ook al betoogd bij de Nederlandse ambassade in Moskou.

Raketindustrie

Aleksandr Dolmatov vroeg vorig jaar asiel aan in Nederland omdat hij bang was dat hij in Rusland zou worden vervolgd. Dolmatov was lid van de oppositiepartij Een Ander Rusland.

Hij werd vorig jaar opgepakt bij een anti-Poetin-demonstratie. Sindsdien werd hij naar eigen zeggen in de gaten gehouden, onder meer ook omdat hij werkzaam was op een hoge post in de Russische raketindustrie.

Koningin

Dolmatovs asielverzoek werd afgewezen. Vorige week pleegde hij zelfmoord in een uitzetcentrum in Rotterdam.

De moeder van Dolmatov heeft koningin Beatrix een brief geschreven waarin ze om uitleg en een onderzoek vraagt. De advocaat van Dolmatov zei vorige week dat zijn cliƫnt ten onrechte in een uitzetcentrum is gezet.

STER Reclame