NOS NieuwsAangepast

In Mali protesteren ze met muziek

Het is een land waar veel bekende Afrikaanse muzikanten vandaan komen: Mali. Omdat het land geteisterd wordt door Islamitische rebellen, besloten de wereldberoemde sterren hun krachten te bundelen in een protestsong. Dat is niet zonder gevaar, want de rebellen verbieden de "muziek van Satan".

"Wat is er aan de hand in Mali? Willen we elkaar echt vermoorden?" Dat zijn wat teksten uit de protestsong Mali-ko, wat vrede betekent. Het lied roept op tot vrede en tolerantie in Mali.

De Malinese zangeres Fatoumata Diaware nam het initiatief voor het lied. "De bevolking heeft alle hoop verloren in de politiek. Maar muziek heeft altijd hoop gebracht in Mali", zegt ze. "De bevolking verwacht dat de muzikanten richting geven in dit conflict." Ze is wel blij met de Franse steun.

Voor het lied heeft ze meer dan 40 van de bekendste Malinese muzikanten weten te strikken, waaronder Bassekou Kouyate, Oumou Sangaré, Amadou en Mariam en Vieux Farka Toure.

Alleen Koranverzen

Het muzikale initiatief is niet zonder gevaar, want de islamitische rebellen verbieden alle muziek omdat het "muziek van Satan" zou zijn. Alleen Koranverzen zijn toegestaan in de bezette gebieden. De rebellen verbieden de muziek "zodat hun macht sterker wordt zonder dat iemand ze kan bedreigen", zegt Manny Ansar, de organisator van het Malinese Festival in the Dessert. Ook het festival is inmiddels verboden.

Bassekou Kouyate is een beroemde muzikant uit Mali. Hij speelt op de ngoni, een soort banjo. Zijn laatste album is ook een oproep voor vrede. "De regering heeft besloten dat alle openbare gelegenheden in de hoofdstad dicht moeten. Iedereen is bang voor bombardementen. Muzikanten kunnen niets beginnen omdat er geen concerten zijn", zegt hij in een interview met Think Afrika Press. Hij weet zeker dat het Festival in the Dessert weer terugkomt na het conflict.

Franse leger rukt verder op

Ondertussen rukken Franse en Milanese militairen steeds verder op in Noord-Mali. Inmiddels hebben ze ook de steden Kona en Douentza ingenomen. De rebellen vluchtten uit de steden na Franse bombardementen. Onze correspondent Koert Lindijer is in Mali en zag dat de rebellen veel spullen hebben achtergelaten, zoals granaten, munitie en geweren. "Eén ding kan worden vastgesteld: de rebellen zijn goed bewapend."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl