NOS NieuwsAangepast

Cameron wil referendum EU

De Britse premier Cameron wil dat de Britse bevolking zich uitspreekt over een eventuele uittreding van de EU. Hij benadrukte in zijn langverwachte Europa-speech dat hij zelf vindt dat Groot-Brittannië een toegewijd lid moet blijven en niet "de brug moet ophalen" om zich terug te trekken.

Cameron wil het referendum pas na 2015 houden, als zijn Conservatieve Partij de volgende verkiezingen wint. Voor die tijd wil hij met de EU praten over veranderingen.

De afgelopen 40 jaar is de Europese Unie veel veranderd, maar daarover is het Britse volk nooit geraadpleegd, zegt Cameron. "Mensen die weigeren het Britse volk te raadplegen, brengen naar mijn idee het uittreden van Groot-Brittannië alleen maar dichterbij. Je kunt de Britten niet simpelweg blijven vragen om de EU te accepteren, terwijl ze daar geen zeggenschap in hebben gehad."

Flexibiliteit

Cameron wil, voordat hij een referendum houdt, nieuwe afspraken maken met de Europese Unie. Daarbij wil hij dat Groot-Brittannië meer bevoegdheden terugkrijgt van Brussel. Als andere landen dat ook willen is dat alleen maar goed voor de EU, zei Cameron.

De EU als één markt is cruciaal, maar we moeten niet alles willen harmoniseren, zei de premier. "Er moet meer flexibiliteit zijn."

Voortbestaan EU

Hij wil onder meer dat het Europese arrestatiebevel gedeeltelijk wordt teruggedraaid. Door dat bevel kan een lidstaat makkelijker de uitlevering van verdachten eisen. Ook wil Cameron dat Londen weer beslist over de werktijden in plaats van Brussel.

Cameron zei verder dat een fundamentele hervorming van de EU noodzakelijk is voor het voortbestaan van de unie. Het gat tussen de EU en de burgers in Europa wordt volgens hem steeds groter. Als er geen hervorming komt, bestaat de kans dat de unie zal falen, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl