Het oud-lid van de Raad van State Rein Jan Hoekstra vindt dat er nog veel te verbeteren valt aan het toezicht op advocaten. Hij doet op verzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten onderzoek naar de sector. Na het tussenrapport van juni vorig jaar bracht Hoekstra vandaag zijn eindrapport over 2012 uit.

Hoekstra moedigt de dekens aan vaker in het openbaar verantwoording af te leggen over wat ze doen. Het moet duidelijker worden waar ze mee bezig zijn en wat het resultaat is van hun werk.

Om cliënten beter van dienst te zijn, moet op de website van de dekens vermeld worden wat het specialisme is van de advocatenkantoren. Hoekstra zegt dat omdat advocaten alleen zaken mogen aannemen waarin ze terzake kundig zijn.

Proactief toezicht

Na het rapport van juni besloten de dekens meer te doen aan proactief toezicht op advocatenkantoren. Afgesproken is dat 10 procent van de kantoren jaarlijks bezoek krijgt. Het toezicht moet niet alleen gericht zijn op de naleving van de wet maar ook op de kwaliteit van de dienstverlening. Ook moet het financieel toezicht verbeteren, om bijvoorbeeld te voorkomen dat advocaten zich schuldig kunnen maken aan witwassen.

Onafhankelijke toezichthouders

Staatssecretaris Teeven zegt in een reactie dat de beroepsgroep op de goede weg is. Toch blijft hij bij zijn voorstel om onafhankelijke toezichthouders op de advocatuur aan te stellen. "Het kan niet zo zijn dat de slager zijn eigen vlees keurt", zei Teeven.

De onafhankelijke toezichthouders moeten, weliswaar op voordracht van de Orde van Advocaten, worden benoemd door de minister. De advocaten vinden dat een ongeoorloofde inmenging van de overheid.

Eind dit jaar komt Hoekstra met zijn derde rapport over het toezicht op de advocatuur.

STER reclame