NOS NieuwsAangepast

'Eenzame' Ieren mogen dronken autorijden

Dronken achter het stuur, dat mag natuurlijk niet. Maar daar denken ze in Ierland toch anders over. In de provincie Kerry is het vanaf nu toegestaan om na drie pullen bier de auto te pakken. Dat is niet alleen prettig voor de bierverkoop; de nieuwe regels zouden ook zelfmoorden kunnen voorkomen.

In 2011 werd een strengere alcoholwet ingevoerd, waardoor de Ieren geen pint bier (een halve liter) meer mochten drinken als ze moesten rijden. Maar dat levert een probleem op. Bewoners van het platteland wonen zo ver weg van de kroegen, dat ze met de auto moeten komen. De provincie Kerry vreest dat mensen nu thuis blijven om te drinken, waardoor ze in een depressie kunnen raken en zelfmoord kunnen plegen.

"Hun enige uitweg is de fles whisky die ze mee naar huis nemen", zegt de wethouder en kroegbaas Healy-Rae. "Mensen op het platteland rijden op kleine weggetjes en hebben nog nooit iemand doodgereden." Daarom stelde hij voor de regels te versoepelen, zodat eenzame plattelandsmensen ook weer naar de kroeg kunnen om een biertje te drinken.

Onzin

Noel Brett, het hoofd van de Road Safety Authority in Ierland, is niet blij met de versoepeling. Hij zegt dat juist op het platteland de meeste doden en gewonden vallen bij auto-ongelukken.

Het gemeenteraadslid Gillian Wharton-Slattery wil niks te maken hebben met de nieuwe regels. "Depressie leidt tot zelfmoord. Het heeft niets te maken met de mogelijkheid om bij een pub te komen."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl