In Madrid begint maandag de rechtszaak tegen de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes.

Hij wordt verdacht van een 'delict tegen de gezondheid', waar in Spanje een celstraf van twee jaar op staat.

Fuentes is niet de enige die in het strafbankje plaats moet nemen. Ook oud-ploegleider Manolo Saiz (ONCE, Liberty Seguros en Astana) en Vicente Belda (Communidad Valenciana) zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Dopingwet

De zaak tegen Fuentes is er eentje die zich al lang voortsleept. Al in 2006 werden Saiz en Fuentes gearresteerd door de Spaanse politie. Fuentes had op dat moment tien mobiele telefoons bij zich en diverse kaartjes met daarop handgeschreven telefoonnummers.

Op dat moment had Spanje nog geen dopingwet. En konden de betrokkenen niet veroordeeld worden. Nu kan dat dus wel.

Contador, Scarponi, Basso

Er zullen veel renners onder ede moeten getuigen, onder wie Alberto Contador, Ivan Basso, Michele Scarponi, Marcos Serrano, Joseba Beloki, Jörg Jaksche en Angel Vicioso. De (oud-)renners zijn dus geen verdachten in deze zaak, maar moeten wel de waarheid vertellen. Op die manier kunnen er dopinggerelateerde en persoonlijke feiten aan het licht komen.

Niet alleen de Spaanse overheid is aanklager in deze zaak. Ook de UCI, het WADA, het Italiaanse Olympisch Comite en de Spaanse wielerbond staan als aanklager op de rol.

EK en WK voetbal

STER reclame