De ministers van Financiën van de eurolanden hebben Jeroen Dijsselbloem benoemd tot voorzitter van de eurogroep. Dat deden ze tijdens hun vergadering in Brussel.

De benoeming komt niet als een verrassing en was een formaliteit: de Nederlander was de enige kandidaat. Dijsselbloem gaat de functie combineren met die van minister van Financiën van Nederland.

Er moest nog een klein voorbehoud worden gemaakt, omdat Frankrijk eerst de visie van Dijsselbloem op de economische en financiële politiek in Europa wilde horen. Dijsselbloem gaf die visie tijdens de vergadering in een lange brief aan zijn collega's.

'Goed nieuws'

Premier Rutte noemde de nieuwe functie van Dijsselbloem onlangs goed nieuws voor Nederland. "Nederland staat dan vooraan in het proces en is op de hoogte van de gesprekken tussen de grote landen", zei Rutte. Critici zijn bang dat het Nederlands belang minder aandacht krijgt, nu Nederland voorzitter is. De belangen van Nederland worden in de eurogroep straks vertegenwoordigd door staatssecretaris Weekers.

Dijsselbloem is de opvolger van Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg, die de Eurogroep acht jaar heeft voorgezeten.

STER reclame