Moeder Dolmatov wil opheldering

Aangepast

De moeder van Aleksandr Dolmatov heeft in een brief aan koningin Beatrix opheldering gevraagd over de gang van zaken rond de dood van haar zoon. De 35-jarige Rus pleegde vorige week zelfmoord in een terugkeercentrum voor afgewezen asielzoekers in Rotterdam.

"Van Nederlandse zijde heeft niemand contact met me opgenomen om antwoord te geven op mijn vragen", schrijft Ljoedmilla Doronina in de brief die maandag is afgeleverd bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Ze schrijft dat ze wil weten hoe haar zoon is gestorven en ze dringt aan op een "volledig en onafhankelijk" onderzoek naar zijn dood. Verder wil ze weten wanneer Aleksandr's lichaam naar Rusland kan worden overgebracht.

Bang

Aleksandr Dolmatov maakte deel uit van de Russische oppositiebeweging Het Andere Rusland. In juni vorig jaar vluchtte hij naar Nederland, omdat hij bang was voor arrestatie. De Russische autoriteiten verweten hem betrokken te zijn geweest bij vechtpartijen tussen demonstranten en politie tijdens een grote demonstratie in Moskou op 6 mei.

Volgens eigen zeggen werd hij gevolgd door de geheime dienst FSB. Na zijn vlucht zouden er invallen zijn geweest in zijn woning en die van zijn moeder.

Beroep

Dolmatovs asielaanvraag werd in december afgewezen. Tegen die beslissing is hij in beroep gegaan. Het is dan ook onduidelijk waarom hij naar een terugkeercentrum werd overgeplaatst. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een onderzoek naar de zelfmoord gelast.

STER Reclame