NOS NieuwsAangepast

'Bulgaarse aanslag was stunt'

De aanslag op een Bulgaarse politicus zaterdag bij een partijcongres was een stunt, schrijven Britse kranten.

Het pistool dat Ahmed Dogan, de leider van de grootste liberale partij in Bulgarije, op zich gericht kreeg, was geladen met pepperspray. Ook zaten er twee losse flodders in die het geluid van een schot moesten nabootsen. De 25-jarige schutter Oktai Enimehmedov had Dogan daarmee nooit kunnen doden, zegt de Bulgaarse politie.

Ook zou de schutter thuis een briefje hebben achtergelaten voor zijn moeder. Daarin stond dat hij niet de bedoeling had om Dogan te doden, maar dat hij wilde bewijzen dat hij niet onaantastbaar is.

Slachtofferrol

De politie denkt dat Enimehmedov, een architectuurstudent met een drugsverleden, alleen handelde. In Bulgarije gaan ook geruchten dat de aanslag in scène is gezet door de partij van Dogan. Die zou de partij daarmee in een slachtofferrol willen plaatsen met als doel meer stemmen te winnen.

De aanslag was zaterdag in het Nationaal Cultuurpaleis in Sofia. Ahmed Dogan stond op een podium toen Enimehmedov kwam aanlopen die van dichtbij een pistool op hem richtte.

"De man haalde de trekker over, maar het pistool weigerde dienst", vertelde Europarlementariër Hans van Baalen, die in de zaal zat. Ook een tweede poging mislukte. Daarna werd de schutter hardhandig tegen de grond gewerkt en afgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl