De Raad van State is tegen de plannen van het kabinet met promoties op universiteiten. Volgens het adviesorgaan wordt het daardoor minder aantrekkelijk om te promoveren. Nu zijn de meeste promovendi in dienst van de universiteit waar ze onderzoek doen.

Het kabinet wil de zogeheten promotiestudent invoeren. Die krijgt geen salaris, maar een beurs. Volgens de Raad van State wordt het daardoor voor universiteiten relatief goedkoop om het aantal promovendi te verhogen, omdat ze geen sociale premies en wachtgelden hoeven te betalen.

Buitenland

Toch vindt de Raad het geen goed plan, omdat promoveren in Nederland er financieel minder aantrekkelijk door wordt, ook voor buitenlandse studenten. Nu komt een groot deel van de promovendi in de technische en natuurwetenschappelijke vakken uit het buitenland.

Ook is de kans groot dat veelbelovende Nederlandse rechten- en economiestudenten zullen kiezen voor een carrière in het bedrijfsleven in plaats van promoveren, zo denkt de Raad.

Titels

De Raad van State is ook tegen de plannen om de titels voor bachelors in het hbo en universitair onderwijs gelijk te trekken. "Dat doet geen recht aan de Nederlandse praktijk, en ontkent de verschillen tussen hbo en wetenschappelijk onderwijs."

STER reclame